Εργαστήριο Χημείας, Βιοχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων

Το αντικείμενο του εργαστήριου Χημείας, Βιοχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων καλύπτει το γνωστικό και τεχνολογικό πεδίο εφαρμογής των βιολογικών, χημικών και φυσικών επιστημών που αναφέρονται στην τεχνολογία και τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων. Ειδικότερα καλύπτει τα αντικείμενα της χημικής σύστασης των τροφίμων, της φυσικής, βιολογικής και βιοχημικής δράσης τους, της θρεπτικής αξίας των συστατικών τους, των αλληλεπιδράσεων των συστατικών τους καθώς και με τα υλικά συσκευασίας, της επισήμανσης,  της τυποποίησης, της ανάλυσης με σύγχρονες αναλυτικές μεθόδους, της βιοτεχνολογίας, της μικροβιολογίας τροφίμων, της τοξικολογίας τροφίμων και της ανάπτυξης νέων προϊόντων.

Το εργαστήριο Χημείας, Βιοχημείας και Τεχνολογίας τροφίμων επικεντρώνεται στην κατανόηση της χημείας των βιοδραστικών λιπαρών οξέων, των πεπτιδίων και των φυτοχημικών συστατικών, της επίδρασής τους στο μικροβίομα  του εντέρου και του ρόλου τους στην πρόληψη και διαχείριση μεταβολικών και άλλων χρόνιων παθήσεων. Χρησιμοποιώντας τρέχουσες και αναδυόμενες τεχνολογίες, απομονώνουμε, καθαρίζουμε, αναγνωρίζουμε και ποσοτικοποιούμε νέες λειτουργικές ενώσεις από παραδοσιακά τρόφιμα και ειδικές καλλιέργειες, φυτά, μη χρησιμοποιημένους πόρους και υποπροϊόντα  τροφίμων για την παραγωγή τροφίμων στα πλαίσια προώθησης της κυκλικής οικονομίας. Η έρευνα στο εργαστήριό μας αξιολογεί επίσης την επίδραση της επεξεργασίας στην τροποποίηση των διατροφικών χαρακτηριστικών και των τεχνικο-λειτουργικών ιδιοτήτων

Ενδεικτικά αντικείμενα:

1. Ποιοτικός έλεγχος τροφίμων

2. Έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων διατροφής

3. Λειτουργικά τρόφιμα

4.Τεχνολογία Τροφίμων

5. Ανάκτηση συστατικών τροφίμων ή και τροφίμων από υποπροϊόντα βιομηχανιών ή  απορριμμάτων τροφίμων (Food Waste Recovery)

6. Νανοτεχνολογίες στη βιομηχανία τροφίμων

7. Βιοαισθητήρες για Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων

8. Διατροφική επισήμανση και θρεπτική αξιολόγηση τροφίμων

9. Ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων

10. Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας & Ποιότητας Τροφίμων

11. Ανάλυση τροφίμων, επικύρωση μεθόδων

12. Παγκόσμια, Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία

13. Ισχυρισμοί των τροφίμων για τη διατροφή και την υγεία

Διευθυντής Εργαστηρίου

Αθανάσιος Μανούρας, Καθηγητής

Προσωπικό

Γεωργία Τσιρογιάννη, ΕΤΕΠ

Αναστασία Τζερεμέ, ΕΔΙΠ

Κόσσυβα Βασιλική, Υποψήφια Διδάκτορας

Μαΐσογλου Ιωάννης, Υποψήφιος Διδάκτορας

Τυχεροπούλου Παρασκευή, Υποψήφια Διδάκτορας

Ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου Χημείας, Βιοχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΧΒΤΤ) περιλαμβάνει όργανα που επιτρέπουν την πραγματοποίηση πληθώρας μεθόδων εργαστηριακής ανάλυσης και διερεύνησης δειγμάτων. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν διαθέσιμα:

  • Συσκευή Υγρής χρωματογραφίας υψηλής πίεσης (HPLC) - Vanquish Core HPLC System (ThermoFischer Scientific)
  • Συσκευή Υπερηχητικής Εκχύλισης - Ultrasonic Extraction Tank
  • Περιστροφικός Εξατμιστήρας - Rotary Evaporator Tap Vapor Vertical 20-280 rpm, Complete with Water Bath, Cooler, Collection Piston, Pear Piston - witeg Γερμανίας
  • Συσκευή λυοφιλοποίησης - Table Top Freeze Dryer BK-FD10P – BIOBASE
  • Φασματοφωτόμετρο LLG-uniSPEC 2
  • Φασματοφωτόμετρο XD 7000 (VIS)
  • Συσκευή SOXHLET - Model SX-6 MP οίκου RAYPA
  • Συσκευή απόσταξης (MBC-12N/DNF-1500-MP)
  • Βιοχημικός αναλυτής - Clinical Chemistry Analyzer (BS-240PRO)
  • Μικροσκόπιο ΟBL 127 - ΚΕRΝ
  • Μαγνητικός θερμαινόμενος αναδευτήρας MSH-20A - Witeg Γερμανίας
  • Ηλεκτρονικός Αναλυτής Υγρασίας – Θερμοζυγός - KERN DAB 100-3
  • Ηλεκτρονικός Αναλυτής Υγρασίας – Θερμοζυγός PMB 53 (50grx0,001gr)
  • Ηλεκτρονικός Αναλυτής Υγρασίας – Θερμοζυγός  έως 110g με ανάγνωση 0,001g
  • Εργαστηριακός Κλίβανος ξήρανσης ΤCN 50 PLUS 50 L, μέγιστη θερμοκρασία 300°C, με φυσική κυκλοφορία αέρα
  • Εργαστηριακός Κλίβανος ξήρανσης και αποστείρωσης με φυσική κυκλοφορία αέρα JP Selecta
  • Πεχάμετρο καταγραφικό εργαστηριακό - METTLER TOLEDΟ
  • Φορητό pH meter και Ion meter
  • Φορητό pH meter
  • Χρωματόμετρο (Lovibond Colour Measurement)
  • Αναδευτήρας Vortex (VM-96A)
  • Φυγόκεντρος με αρθρωτή κεφαλή 8 θέσεων για FALCON 15mL - 50mL
  • Φυγόκεντρος για eppendorf 1,5mL
  • Θερμομανδύας (Heating Mantle)
  • Υδατόλουτρο
  • Ηλεκτρονικός ζυγός ακριβείας έως 10.100g με ανάγνωση 0,1g
  • Ηλεκτρονικός ζυγός ακριβείας έως 120g με ανάγνωση 0,001g
  • Ηλεκτρονικός Αναλυτικός ζυγός από 10mg έως 220gr  με ανάγνωση 0,1mg
  • Πιπέτα Αυτόματη μεταβλητού όγκου (10-100μL)
  • Πιπέτα Αυτόματη μεταβλητού όγκου (100-1000μL)
  • Πιπέτα Αυτόματη μεταβλητού όγκου (2-20μL)
  • Πιπέτα Αυτόματη μεταβλητού όγκου (20-200μL)

Ερευνητικά Προγράμματα (Τρέχοντα)

  • Ιούνιος 2023 - Αύγουστος 2025 : «Μεταφορά τεχνογνωσίας για την καινοτόμα αξιοποίηση κάστανου «διαλογής» και πεσμένου (καινοτομία οικολογικής και ερευνητικής φύσης) και ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των ομάδων καστανοπαραγωγών», ΕΣΠΑ 2014-2022, Μ16ΣΥΝ2-0412, ΕΛΚΕ 7478
  • Μάιος 2023 - Αύγουστος 2025: «Μεταφορά τεχνογνωσίας για την αξιοποίηση του γίδινου γάλακτος και των υπολειμμάτων καφέ εσπρέσο με την παρασκευή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, με προϊόν εκκίνησης καινοτόμο επιδόρπιο γιαουρτιού», ΕΣΠΑ 2014-2022, Μ16ΣΥΝ2-0398, ΕΛΚΕ 7460
  • Νοέμβριος 2022 - Μάιος 2024: «Συμβουλευτική για μελέτη ISO22000 καθώς και Ποιοτικός έλεγχος (Μικροβιολογικός, Φυσικοχημικός και Οργανοληπτικός) καταλληλότητας των προϊόντων», Παραδοσιακή Ελληνική Πίτα ΑΕ, ΕΛΚΕ 7269
  • Σεπτέμβριος 2022 - Οκτώβριος 2025: "InnoMeatEdu: Innovative digital tools applied to sustainable Meat Science and Technology Higher Education: a link between industry and academia", Erasmus+ KA2, ΕΛΚΕ 7368
  • Ιούλιος 2022 - Δεκέμβριος 2023: «Συμβουλευτική για την παραγωγή, τον ποιοτικό έλεγχο και την οργανοληπτική αξιολόγηση ξυδιού διαφόρων τύπων από κρασί», ΔΙΜΕΛΛΗΣ FOOD ΑΒΕΕ, Ρόδος, ΕΛΚΕ 7206
  • Ιανουάριος 2021 - Αύγουστος 2023: «EASY GOV - Laboratory Management Platform», Erasmus+ KA2, ΕΛΚΕ 6773

 


Εκτύπωση