Εργαστήριο Χημείας, Βιοχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων

Το αντικείμενο του εργαστήριου Χημείας, Βιοχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων καλύπτει το γνωστικό και τεχνολογικό πεδίο εφαρμογής των βιολογικών, χημικών και φυσικών επιστημών που αναφέρονται στην τεχνολογία και τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων. Ειδικότερα καλύπτει τα αντικείμενα της χημικής σύστασης των τροφίμων, της φυσικής, βιολογικής και βιοχημικής δράσης τους, της θρεπτικής αξίας των συστατικών τους, των αλληλεπιδράσεων των συστατικών τους καθώς και με τα υλικά συσκευασίας, της επισήμανσης,  της τυποποίησης, της ανάλυσης με σύγχρονες αναλυτικές μεθόδους, της βιοτεχνολογίας, της μικροβιολογίας τροφίμων, της τοξικολογίας τροφίμων και της ανάπτυξης νέων προϊόντων.

Το εργαστήριο Χημείας, Βιοχημείας και Τεχνολογίας τροφίμων επικεντρώνεται στην κατανόηση της χημείας των βιοδραστικών λιπαρών οξέων, των πεπτιδίων και των φυτοχημικών συστατικών, της επίδρασής τους στο μικροβίομα  του εντέρου και του ρόλου τους στην πρόληψη και διαχείριση μεταβολικών και άλλων χρόνιων παθήσεων. Χρησιμοποιώντας τρέχουσες και αναδυόμενες τεχνολογίες, απομονώνουμε, καθαρίζουμε, αναγνωρίζουμε και ποσοτικοποιούμε νέες λειτουργικές ενώσεις από παραδοσιακά τρόφιμα και ειδικές καλλιέργειες, φυτά, μη χρησιμοποιημένους πόρους και υποπροϊόντα  τροφίμων για την παραγωγή τροφίμων στα πλαίσια προώθησης της κυκλικής οικονομίας. Η έρευνα στο εργαστήριό μας αξιολογεί επίσης την επίδραση της επεξεργασίας στην τροποποίηση των διατροφικών χαρακτηριστικών και των τεχνικο-λειτουργικών ιδιοτήτων

Ενδεικτικά αντικείμενα:

1. Ποιοτικός έλεγχος τροφίμων

2. Έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων διατροφής

3. Λειτουργικά τρόφιμα

4.Τεχνολογία Τροφίμων

5. Ανάκτηση συστατικών τροφίμων ή και τροφίμων από υποπροϊόντα βιομηχανιών ή  απορριμμάτων τροφίμων (Food Waste Recovery)

6. Νανοτεχνολογίες στη βιομηχανία τροφίμων

7. Βιοαισθητήρες για Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων

8. Διατροφική επισήμανση και θρεπτική αξιολόγηση τροφίμων

9. Ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων

10. Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας & Ποιότητας Τροφίμων

11. Ανάλυση τροφίμων, επικύρωση μεθόδων

12. Παγκόσμια, Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία

13. Ισχυρισμοί των τροφίμων για τη διατροφή και την υγεία

Διευθυντής Εργαστηρίου

Αθανάσιος Μανούρας, Καθηγητής

Προσωπικό

Γεωργία Τσιρογιάννη, ΕΤΕΠ

Αναστασία Τζερεμέ, ΕΔΙΠ

Κόσσυβα Βασιλική, Υποψήφια Διδάκτορας

Μαΐσογλου Ιωάννης, Υποψήφιος Διδάκτορας

Τυχεροπούλου Παρασκευή, Υποψήφια Διδάκτορας

Ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου Χημείας, Βιοχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΧΒΤΤ) περιλαμβάνει όργανα που επιτρέπουν την πραγματοποίηση πληθώρας μεθόδων εργαστηριακής ανάλυσης και διερεύνησης δειγμάτων. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν διαθέσιμα:

Ερευνητικά Προγράμματα (Τρέχοντα)